Forskning i praktiken

Identifiering av nya målriktade terapier för reprogrammering av tumörfrämjande makrofager: En väg mot förbättrat immunsvar vid cancer

Charlotte Rolny

Vårt immunsystem skyddar oss mot infektioner och mot normala celler som har utvecklats till cancerceller. När en tumör blir elakartad sätts vårt immunförsvar ur spel. Immunterapi aktiverar immunsystemet för att mer effektivt identifiera och bekämpa dessa cancerceller, vilket har revolutionerat cancervården. Tyvärr är immunterapi endast effektiv för vissa tumörformer, såsom hudcancer, där cirka hälften av patienterna svarar på behandlingen, beroende på infiltrationen av så kallade mördarceller. I andra tumörformer, som bröstcancer, finns en högre mängd tumörframkallande immunceller, som makrofager, vilket leder till en sämre respons på immunterapi.

Vår forskning fokuserar på makrofager, som är plastiska celler med förmåga att anta både tumörframkallande och tumörhämmande egenskaper, beroende på signaler från omgivningen. Vi har visat att tumörframkallande makrofager hämmar kroppens immunförsvar och frisätter faktorer som också gynnar mikromiljön tumörfrämjande egenskaper, inklusive utvecklingen av nya blodkärl. Dessa mekanismer bidrar till tumörtillväxt och bildandet av fjärrmetastaser. Genom att omprogrammera dessa makrofager till tumörhämmande former kan vi förändra den tumörfrämjande mikromiljön, vilket hindrar tumörens framfart.

Våra data visar att tumörframkallande makrofager dominerar immunlandskapet i vissa tumörer, exempelvis bröstcancer och sarkom. Deras ansamling nära blodkärl är kopplad till sämre överlevnad. Vissa patienter med hudcancer har också en hög infiltration av dessa celler, vilket kan påverka effekten av immunterapibehandlingen.

Vi har identifierat en ny mekanism som reglerar makrofagernas tumörframkallande funktioner och kartlägger nu strategier för att omprogrammera den tumörfrämjande mikromiljön för att förhindra tumörtillväxt och spridning.


Charlotte Rolny, Universitetslektor, Avdelningen för translationell cancerforskning, Lunds universitet

Möt fler forskare

Nya behandlingsmetoder vid aggressiva hjärntumörer

Mattias Belting

En studie av tumören som ett kommunicerande organ

Kristian Pietras

RNA editering i prostatacancerprogression

Yvonne Ceder

Forskningsinfrastruktur inom encells-biologi för cancerforskning

Johan Malmström

Behandlingsresistens hos patienter med mantelcellslymfom

Sara Ek

Prognostiska profiler för att förutsäga lokalt återfall hos bröstcancerpatienter.

Emma Niméus

Fotoakustisk avbildning: ett nytt non-invasivt diagnostiskt hjälpmedel vid malignt melanom.

Malin Malmsjö

Isolering av cirkulerande tumörceller i lokalt återkommande bröstcancer

Thomas Laurell

Genexpressionsanalys för att avgöra vilka bröstcancerpatienter som behöver strålbehandling

Sara Alkner