Stöd till forskningsprojekt

Under stiftelsens senaste räkenskapsår (2023) anslogs 81,1 Mkr till forskning. Vid stiftelsens styrelsemöte i maj 2024 beslöt styrelsen att anslå ytterligare 90,5 Mkr till forskning inom cancerområdet och därmed har stiftelsen delat ut 772,9 Mkr sedan starten 1986. Utöver detta har stiftelsen stött byggandet av Kampradhuset i Lund med 16,5 Mkr. Kampradhuset är ett forskningscenter med fokus på cancerforskning och knutet till Skånes universitetssjukhus. Stiftelsen har genom åren prioriterat unga lovande forskare vilket bidragit till det höga antalet doktorander inom onkologi vid den Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Här berättar vi kort om större projekt med fokus på nya och mycket intressanta frågeställningar inom cancerforskningen. Genomförandet av projekten möjliggörs med stöd från Fru Berta Kamprads stiftelse.

Stiftelsen för Fru Berta Kamprads stiftelse har beslutat att donera ett extra anslag om 420 MSEK till cancerforskningen vid Lunds universitet. Anslaget har ingen inverkan på stiftelsens ordinarie årliga anslag, som för 2024 uppgick till 87,8 MSEK.
I samband med beslutet skickades nedanstående pressmeddelande ut.

420 miljoner till cancerforskning vid Lunds universitet
Fru Berta Kamprads Stiftelse donerar 420 miljoner till cancerforskning vid Lunds universitet. Det är den största donationen till lärosätet i modern tid.
Donationen är tillägnad translationell cancerforskning, det vill säga tillämpad cancerforskning inom antikropps- och cellterapier med målsättning att förbättra sjukdomsprognos och livskvalitet för dagens cancerpatienter.
Administrativ mottagare är CREATE Health Translational Cancer Centre med Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi och Kristian Pietras, professor i molekylär medicin som huvudansvariga forskare. Pengarna fördelas över en femårsperiod och kommer att gå till några befintliga seniora forskare samt till nyrekrytering.
Forskningen sker i samarbete med Swiss Cancer Center i Lausanne.
– Vårt samarbete kommer nu att fördjupas med forskargruppen som leds av Doug Hanahan i Schweiz som varit ledande inom translationell cancerforskning i många år. Detta är en once in a lifetime-möjlighet att driva immunonkologisk cancerforskning, säger Carl Borrebaeck.
– Detta är ett glädjande besked för många cancerforskare vid Lunds universitet och ett kvitto på att de väcker stort intresse utanför landets gränser. Internationella samarbeten är nödvändiga för att förbli i framkant och attrahera stora anslag, säger Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.
För mer information, kontakta Carl Borrebaeck, mobil +46-708218330, email: carl. borrebaeck@immun.lth.se
Fru Berta Kamprads Stiftelse har sedan bildandet 1986 anslagit, utöver ovan beskrivna anslag om 420 MSEK, mer än 860 miljoner kronor till cancerforskningen vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

Forskningsprojekt

Nya biomarkörprofiler för bröstcancer

Studier av bröstcancer och utvecklingen av nya diagnostik- och övervakningstester för att uppnå förbättrad patientöverlevnad.

Blåscancer – UROSCAN-SEQ

Utvidgning av molekylär klassificering av blåscancer

Tertiära lymfoida strukturer – immunologiska fabriker och T-celler

Rollen av tertiära lymfoida strukturer som formar antitumörimmunsvaret vid cancer.

Avancerad bildbehandlingsinfrastruktur för cancerforskning

Superupplöst avbildning av cancerceller och tumörvävnad.

Lungcancer – klinisk prövning med precisionsbehandling

Precisionsmedicin där behandlingen individualiseras för varje patient.

Bröstcancer – tumörinfiltrerande lymfocyter

Identifiering av patienter som har nytta av immunologisk behandling.

Bröstcancer: Sweden Cancerome Analysis Network – Breast cancer

Förfinad tumördiagnostik genom utveckling av nya instrument.

Prostatacancer: Antikroppsbaserad teknik

Behandling av prostatacancer med radioaktivt märkta antikroppar.